
شیوع نوع جدیدی از کروناویروس موجب نگرانی جهانی شده است. ویروس کرونای جدید خیلی سریع در تمام کشورها گسترش پیدا کرده است و پزشکان و محققان میبایست پیش از بروز آسیبهای جدی، راهی برای متوقف کردن آن پیدا کنند. اما واقعیت شیوع کروناویروس جدید چیست؟ با جالینو همراه باشید.
ویروس کرونا چیست؟
SARS-CoV-2 یک کروناویروس است که باعث بروز بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ یا COVID-19 میشود. به طور کلی کروناویروسها خانوادهای از ویروسها هستند که سیستم تنفسی پستانداران را هدف قرار میدهند. با توجه به خصوصیات خاص ویروس کرونا، چهار مرتبه اصلی را شامل میشوند. به ترتیب به آنها آلفا، بتا، دلتا و گاما گفته میشود.
اغلب ویروسهای کرونا بر روی حیوانات تأثیر میگذارند؛ اما تعداد معدودی نیز میتواند به انسان منتقل شود. مواردی که بر انسان اثر میگذارد، به دوم مورد اول یعنی آلفا و بتا تعلق دارد.

سارس و مرس
پیش از بیماری کووید-۱۹ تنها دو کروناویروس موجب شیوع جهانی شدهاند. اولین مورد سارس یا سندرم حاد تنفسی (SARS) نام داشت که اولین بار در سال ۲۰۰۲ میلادی در چین گسترش یافت. اپیدمی ویروس سارس در مرحله اول بر سرزمین چین و سپس هنگ کنگ تأثیر گذاشت و در سال ۲۰۰۳ از بین رفت.
مورد دیگر کروناویروس مرس یا سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) نام گرفت که در سال ۲۰۱۲ و در عربستان سعودی ظهور کرد. این ویروس از آن زمان تاکنون ۲۴۹۴ نفر را مبتلا کرده است.
منشاء ویروس کرونا چیست؟
هنگامی که انسان به نوع جدیدی از ویروس کرونا آلوده میشود، به طور معمول پیشبینی میشود که از طریق تماس با یک حیوان آلوده اتفاق افتاده است.
یکی از متداول ترین حاملها خفاشها هستند. اگرچه به طور کلی خفاش، کروناویروس را به طور مستقیم به انسان منتقل نمیکند. سرایت ویروس ممکن است از طریق یک حیوان واسطه اتفاق بیفتد. در برخی موارد و نه لزوما همیشه، یک حیوان خانگی میتواند واسطه باشد.
بیماری سارس از طریق گربه زباد به انسان سرایت میکند. در حالی که ویروس مرس از طریق شتر یک کوهانه گسترش مییابد. با این حال، تعیین حیواناتی که ابتدا عفونت کروناویروس را منتشر کردهاند، دشوار است.

کووید-۱۹
در مورد کروناویروس جدید یا کووید-۱۹، گزارشهای اولیه از چین، شیوع این بیماری را به بازار غذاهای دریایی در مرکز ووهان مرتبط میدانستند. در نتیجه مقامات محلی در تاریخ اول ژانویه بازار را تعطیل کردند. با این حال، ارزیابیهای بعدی نشان میدهد که بعید است که این بازار تنها منبع شیوع ویروس کرونا باشد. زیرا برخی از افراد آلوده به ویروس، در بازار حضور نداشتند.
متخصصان هنوز نتوانستهاند منشاء واقعی ویروس را تعیین کنند یا حتی تأیید کنند که آیا فقط یک منشاء اصلی برای انتشار وجود داشته است یا خیر.
سخنگویان سازمان جهانی بهداشت تأکید کردهاند:
ما هنوز نمیدانیم منشاء ویروس کرونا چیست. محققان چینی در حال مطالعه بر روی این موضوع هستند؛ اما هنوز منبعی را شناسایی نکردهاند.
مطالب وبسایت جالینو از معتبرترین منابع خارجی ترجمه میشود و جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. پیش از استفاده از این مطالب حتما با پزشک خود مشورت کنید.