
موز میوهای عالی برای تمام جنبههای سلامتی و یکی از میوههای پُر مصرف در جهان است. این میوه برای تمام افراد معمولی، افراد با رژیم غذایی یا حتی ورزشکاران، مزایای بیشتری نسبت به بسیاری از میوهها دارد. برای آگاهی از خواص موز با جالینو همراه باشید.
خواص موز
موز غنی از پتاسیم و فیبر است. خوردن آن میتواند به کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به سرطان و آسم کمک کند. امروزه موز حداقل در ۱۰۷ کشور پرورش مییابد و در بین محصولات غذایی از حیث ارزش مالی، در رتبهی چهارم قرار دارد. ترکیبی از کربوهیدرات و ویتامینهای B موجود در موز، باعث ایجاد و تقویت انرژی میشود. این میوه را میتوان ۳۰ دقیقه قبل از فعالیت یا حتی در وعده صبحانه برای شروع روزی پر انرژی میل کرد. خوردن موز در صبحانه همراه با آب توصیه میشود. میتوان در تهیه کیک، از پوره موز به جای روغن یا کره استفاده کرد.
تأثیر موز بر قلب و اعصاب
موز حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است. پتاسیم مادهای ضروری برای حفظ قلب و سیستم عصبی در شرایطی مناسب است. این ماده برای انقباض عضلانی، ضروری است و از این رو نقش مهمی در فعالیتهای عضلانی از جمله پمپاژ طبیعی قلب، هضم غذا، حرکات عضلانی و غیره دارد. این ماده معدنی اهمیت بسیاری دارد و حرکت مواد مغذی و مواد زائد را در داخل و خارج سلول تنظیم میکند. پتاسیم، اثر سدیم بر فشار خون را کاهش میدهد. یک موز متوسط دارای ۴۲۲ میلیگرم پتاسیم است.
برخی از مطالعات، کاهش مصرف پتاسیم را با فشار خون بالا و افزایش خطر سکته مغزی مرتبط میدانند. اکثر مردم در رژیم غذایی خود به اندازه کافی پتاسیم دریافت نمیکنند. مصرف حدود ۴ گرم پتاسیم در روز توصیه میشود. خوردن یک یا دو موز در رژیم غذایی روزانه، میزان پتاسیم بدن را تأمین میکند.
خواص موز برای کلیهها و استخوان
اهمیت موز برای کلیهها و استخوانها نیز به دلیل وجود پتاسیم در این میوه است. مصرف منظم پتاسیم باعث منع دفع کلسیم در ادرار میشود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را به حداقل میرساند. همچنین به همین دلیل (منع دفع کلسیم) موجب کاهش از دست رفتن کلسیم در بدن میشود و در نتیجه خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش میدهد.
خواص موز در ایجاد خلق پایدار و آرامش روحی
موز حاوی تریپتوفان است. گرچه یکی از منابع اصلی آن نیست، اما حدود ۱۰/۶ میلیگرم تریپتوفان دارد. این ماده یکی از ۲۰ آمینو اسیدی است که بلوکهای پروتئینی را تشکیل میدهند. تریپتوفان به بدن کمک میکند تا سروتونین تولید کند. سروتونین اثری آرام بخش بر مغز دارد و خلق پایدار ایجاد میکند. لازم به ذکر است تنها راهی که بدن ما میتواند میزان مورد نیاز از تریپتوفان خود را به دست آورد، از طریق رژیم غذایی است. تریپتوفان به طور طبیعی در بدن تولید نمیشود و موز، سادهترین راه دریافت آن است.
خواص موز برای خون
موز مهمترین منبع طبیعی ویتامین B6 است. ویتامین B6 نقش مهمی در تبدیل تریپتوفان به سروتونین دارد. همچنین در تولید هموگلوبین که عنصر مهمی از خون است، اهمیت دارد. ویتامین B6 برای تولید پادتن و حفظ ایمنی بدن ضروری است. همچنین کمک میکند تا کربوهیدرات به گلوکز تبدیل شود؛ در نتیجه سطح قند خون را حفظ میکند. یک موز متوسط میتواند یک پنجم از مصرف روزانه توصیه شده برای ویتامین B6 را تأمین کند. این میوه یکی از سادهترین و ارزانترین راه برای افزایش ویتامین B6 در رژیم غذایی شما محسوب میشود. موز برای کودکان مبتلا به مشکلات گوارشی به ویژه اسهال توصیه شده است.
مواد مغذی
یک موز متوسط حدود ۱۲۶ گرم وزن دارد و حاوی ۱۱۰ کالری انرژی، ۳۰ گرم کربوهیدرات، ۱ گرم پروتئین، ۴۵۰ میلیگرم پتاسیم، ۳ گرم فیبر خوراکی، ۳۴ میلیگرم منیزیم و ۹ میلیگرم ویتامین C است. موز به طور طبیعی عاری از هرگونه چربی، کلسترول و سدیم است.
نکاتی در مورد نگهداری موز
امروزه موز تازه در طول سال در دسترس است. بر خلاف سایر میوهها، فرایند رسیدن موزها پس از برداشت، کاهش پیدا نمیکند. موز باید در دمای اتاق نگهداری شود. هرچه دما گرمتر شود، رشد موز سریعتر میشود. اما با این حال آن را نباید در یخچال نگهداری کرد. پس از مدتی پوسته بیرونی موز تیره خواهد شد اما میوه آن مدت بیشتری سالم باقی خواهد ماند. برای تسریع در رسیدن موز، آن را در یک پاکت کاغذی قهوهای رنگ قرار دهید.
مضرات موز
مصرف پتاسیم بیش از حد میتواند برای کسانی که کلیههای آنان به خوبی عمل نمیکند، مضر باشد. اگر کلیه شما قادر به حذف پتاسیم اضافی از خون نیست، خوردن موز بیشتر ممکن است خطرناک باشد.
برخی افراد ممکن است نسبت به موز آلرژی داشته باشند. علائم آن، خارش و تورم دهان و گلو و خس خس هنگام نفس کشیدن است. موز ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد سردرد شود. افرادی که سردردهای میگرنی دارند نباید در روز بیشتر از نیمی از موز را بخورند.
موز حاوی مقدار زیادی فیبر است. خوردن فیبر بیش از حد میتواند موجب بروز نفخ معده شود.
مطالب وبسایت جالینو از معتبرترین منابع خارجی ترجمه میشود و جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. پیش از استفاده از این مطالب حتما با پزشک خود مشورت کنید.