خواص شکلات

شکلات، خوراکی خوشمزه، محبوب و مفید در حدود ۴ هزار سال قدمت دارد. برخی آن را فقط یک مادهی شیرین و خوشمزه میدانند و برخی دیگر به خواص درمانی آن معتقد هستند. فرآوردههای شکلاتی بسیار متنوع هستند و مصرف آن میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک کند. برای آگاهی از فواید و خواص شکلات و تفاوت آن با کاکائو با جالینو همراه باشید.
تاریخچه
شکلات از دانههای درخت کاکائو به دست میآید. بیشتر این درختان در جنگلهای بارانی و گرمسیری امریکای مرکزی و جنوبی رشد میکنند. مردم مایا و آزتک، دانههای کاکائو را با فشردن و افزودن ادویه، به نوشیدنی تلخ و کف مانندی تبدیل میکردند. در قرن پانزدهم، مهاجران اسپانیایی، دانههای کاکائو را به کشور خود بردند. در نتیجه این نوشیدنیهای شکلاتی، بسیار محبوب و اشرافی شدند. تولید کاکائو بسیار پر زحمت و گران بود اما حدود صد سال بعد به ثروتمندان دیگر کشورهای اروپایی نیز فروخته شد. با اختراع دستگاه پرس کاکائو توسط شیمیدانی هلندی به نام «کنراد یوهان فن هوتن» و تولید پودر کاکائو در سال ۱۸۲۸، شکلات به دست عموم مردم رسید.
روشهای تولید ارزانتر، قیمت شکلات را مقرون به صرفه کرد. در سال ۱۸۷۵ در سوئیس، قنادی به نام «دنیل پیتر»، شکلات شیری را تولید کرد. او بعدها به شرکت نستله پیوست. شکلات در اوایل سال ۱۹۰۰ میلادی به طور گسترده در دسترس همگان قرار گرفت. امروزه شکلات، بخش جامعی از اقتصاد بازار جهانی را تشکیل میدهد.
تهیه شکلات
علیرغم تمام نوآوریها در فناوری، دانههای کاکائو هنوز هم به طور دستی برداشت و خشک میشوند. دانههای کاکائو توسط کشاورزان در جنگل های بارانی و نزدیکی استوا برداشت شده و به شرکتهای شکلات سازی در سراسر جهان فروخته میشود. در کارخانه، دانهها برشته شده و سپس شکسته میشوند تا مایع شکلات به دست آید. بسته به محصولی که قرار است تولید شود، شیر، شکر یا کره کاکائو به آن اضافه میشود تا در یک فرایند تهنشینی، تصفیه شود.
خواص شکلات
بیش از ۳۰۰ ماده شیمیایی در شکلات وجود دارد و همواره اطلاعات جدیدی در مورد آنها و نحوه عملکردشان در بدن انسان پیدا میشود. به عنوان مثال شکلات حاوی اسید استریک است که چربی خنثی بوده و کلسترول بد (LDL) را افزایش نمیدهد. همچنین خواص آنتی اکسیدانی شکلات تیره در افزایش شادابی اثبات شده است. در هر ۴۰ گرم شکلات شیری، حدود ۳ گرم پروتئین و مقادیری ریبوفلاوین، کلسیم و آهن وجود دارد. آنتی اکسیدان در بهبود کلی سلامت، پیشگیری یا تأخیر در بسیاری از بیماریها، کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها و بهبود عملکرد قلب نقش دارد.
فرضیهای مطرح شده است که فلاونولهای رژیمی (نوعی فلاونوئید و ماده مغذی گیاهی) موجود در شکلات، میتواند عملکرد شناختی را در افراد سالخورده مبتلا به اختلال شناختی خفیف (MCI) بهبود بخشد. این اختلال شامل مشکلاتی در حافظه، زبان، تفکر و قضاوت است. در آزمایشی مشخص شد افرادی که به مدت ۲ ماه از کاکائو استفاده کرده بودند، بهبودهای قابل توجهی در برخی موارد داشتند. به طور مثال کاهش مقاومت به انسولین، تنظیم قند خون و بهبود فشار خون از این موارد بود.
به یاد داشته باشید که کاکائو، مزایای سلامتی بسیاری دارد اما تمام محصولات شکلاتی با هم برابر نیستند. در حالی که تمام انواع شکلات حاوی فلاونوئید است، شکلات تلخ ۷۰ درصد به بالا، بهترین انتخاب به شمار میرود.
شکر موجود در شکلاتهای بازاری، خواص کاکائو را خنثی میکند. به همین دلیل میتوانید پودر کاکائو را تهیه کرده و با ترکیب سایر مواد استفاده کنید. میتوانید پودینگ شکلاتی با موز، آووکادو، خرما یا استویا را امتحان کنید. هرچه کاکائو خالصتر باشد، فواید آن نیز بیشتر است.
مطالب وبسایت جالینو از معتبرترین منابع خارجی ترجمه میشود و جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. پیش از استفاده از این مطالب حتما با پزشک خود مشورت کنید.