سلامت

هر آنچه که باید درباره ویروس کرونا بدانید

در سال ۲۰۱۹ یک نوع جدید و خطرناک از کروناویروس به نام SARS-CoV-2 شیوع پیدا کرد و موجب بیماری COVID-19 یا ویروس کرونا شد. انواع مختلفی از کروناویروس وجود دارد که معمولا بر روی دستگاه تنفسی اثر می‌گذارند. در ادامه با جالینو همراه باشید.

هر آنچه که باید درباره ویروس کرونا بدانید

تا شب شنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۰ بیش از ۱۷۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند. از این تعداد بیش از ۳ میلیون و ۵۴۰ هزار تن جان باخته‌اند. ویروس کووید-۱۹ به صورت اپیدمی به تمام کشورهای جهان سرایت کرده است. در کشور ما نیز طبق آمارهای رسمی، تعداد مبتلایان به ۲ میلیون و ۸۹۳ هزار نفر و آمار جان‌باختگان به بیش از ۷۹ هزار نفر رسیده است.

کروناویروس نوعی ویروس است که به طور معمول بر روی دستگاه تنفسی پرندگان و پستانداران از جمله انسان تأثیر می گذارد. پزشکان آن را با سرماخوردگی، برونشیت، ذات الریه و سندرم حاد تنفسی یا سارس مرتبط می‌دانند. ویروس کرونا می‌تواند بر روده نیز تأثیر بگذارد.

این ویروس‌ها به طور معمول انواع مختلف سرماخوردگی را پدید می‌آورند و کمتر شامل بیماری‌های خطرناک می‌شوند. با این حال، ویروس کرونا جدید نوع شدیدتری از آن محسوب می‌شود.

در طول ۷۰ سال گذشته، دانشمندان دریافته‌اند که انواع مختلف کروناویروس می‌تواند موش، سگ، گربه، بوقلمون، اسب، خوک و گاو را آلوده کند. این حیوانات نیز در برخی موارد می‌توانند ویروس کرونا را به انسان منتقل کنند.

همان‌طور که مطلع هستید، اخیراً بیماری کروناویروس جدیدی در چین شناسایی شده که به سایر کشورها نیز سرایت کرده است. این بیماری coronavirus 2019 یا COVID-19 همان کووید-۱۹ نام دارد.

در این مقاله انواع مختلف کروناویروس انسانی، علائم و نحوه انتقال آن را در افراد بررسی می‌کنیم.

مدل کروناویروس
مدل کروناویروس

ویروس کرونا چیست؟

نخستین بار محققان نوعی از کروناویروس را در سال ۱۹۳۷ میلادی کشف کردند. آن‌ها ویروسی را که موجب بروز برونشیت عفونی در پرندگان است پیدا کردند.

دانشمندان در مرحله‌ی بعد در دهه ۱۹۶۰ میلادی شواهدی از کروناویروس انسانی یا HCoV در بینی افراد مبتلا به سرماخوردگی مشاهده کردند. دو ویروس کرونای انسانی باعث بروز دو نوع متداول از سرماخوردگی هستند.

نام coronavirus از برآمدگی‌های تاج مانند بر روی سطح این ویروس گرفته شده است. کرونا در زبان لاتین به معنای هاله یا تاج است.

در انسان‌ها، عفونت‌های مرتبط با کروناویروس اغلب در ماه‌های زمستان و اوایل بهار رخ می‌دهد. بسیاری از افراد به طور منظم به نوعی ویروس کرونا یا سرماخوردگی مبتلا می‌شوند. همچنین ممکن است حدود ۴ ماه بعد مجدد به همان سرماخوردگی مبتلا شوند.

این به دلیل آن است که آنتی بادی یا پادتن های ساخته شده در بدن برای این ویروس، به مدت طولانی دوام ندارند. همچنین ممکن است پادتن یک نوع ویروس کرونا نسبت به نوع دیگر بی اثر باشد.

علائم گروه کروناویروس

علائم مرتبط با سرماخوردگی یا آنفولانزا به طور عمده بین ۲ تا ۴ روز پس از عفونت به کروناویروس ایجاد می‌شود و اغلب خفیف است. با این حال، علائم در هر فرد متفاوت است و برخی از انواع آن می‌تواند کشنده باشد.

این علائم شامل موارد زیر هستند:

  • عطسه
  • آبریزش بینی
  • خستگی
  • سرفه
  • تب در موارد نادر
  • گلو درد
  • آسم شدید

دانشمندان نمی‌توانند کروناویروس انسانی را بر خلاف راینو ویروس که یکی از دلایل سرماخوردگی است؛ به راحتی در آزمایشگاه پرورش دهند. این امر سنجش تأثیر ویروس کرونا را بر اقتصاد و بهداشت عمومی دشوار می‌کند.

ویروس کرونا
ویروس کرونا

در حال حاضر هیچ درمانی وجود ندارد. بنابراین درمان‌ها شامل مراقبت از خود و داروهای بدون نسخه است. شما می‌توانید موارد زیر را انجام دهید:

  • استراحت و اجتناب از کار زیاد
  • نوشیدن آب کافی
  • اجتناب از سیگار کشیدن و دوری از مناطق آلوده
  • مصرف استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن برای کاهش درد و تب
  • استفاده از دستگاه مرطوب کننده تمیز یا بخار سرد

پزشک می‌تواند با گرفتن نمونه‌ای از مایعات تنفسی مانند مخاط از بینی یا خون، ویروس را شناسایی کند.

انواع ویروس کرونا

انواع مختلفی از کروناویروس انسانی شناسایی شده است که هرکدام در شدت بیماری و میزان گسترش متفاوت است. در حال حاضر پزشکان هفت نوع کروناویروس را تشخیص داده‌اند که می‌تواند انسان را آلوده کند.

گونه‌های نادر که باعث عوارض شدیدتری می‌شوند؛ اولی MERS-CoV است که سندرم تنفسی خاورمیانه یا مرس (MERS) نام دارد. و دیگری SARS-CoV که سندرم حاد تنفسی یا سارس (SARS) نام گرفته است.

در سال ۲۰۱۹ یک نوع جدید و خطرناک به نام SARS-CoV-2 شیوع پیدا کرد و موجب بیماری COVID-19 شد.

نحوه انتقال کروناویروس

تا کنون تحقیقات زیادی در مورد انتقال این بیماری از یک فرد به فرد دیگر انجام نشده است. با این حال، محققان بر این باورند که ویروس‌ها از طریق مایعات دستگاه تنفسی مانند مخاط منتقل می‌شوند. کروناویروس می‌تواند به روش‌های زیر میان افراد منتقل شود:

  • سرفه و عطسه بدون پوشاندن دهان می‌تواند قطرات را در هوا پراکنده کند
  • لمس کردن یا دست دادن با شخصی که ناقل ویروس است، می‌تواند آن را بین افراد منتقل کند
  • برقراری تماس با سطح یا شیئی که دارای ویروس است و سپس لمس بینی، چشم یا دهان

در برخی از افراد خطر ابتلا به COVID-19 از سایرین بیشتر است. این گروه شامل کودکان خردسال، افراد بالای ۶۵ سال و زنان باردار می‌شود. کروناویروس می‌تواند هر فردی را در طول زندگی‌اش آلوده کند. این نوع از ویروس می‌تواند به طور مؤثر جهش یابد و همین امر موجب مسری شدن آن می‌شود.

برای جلوگیری از انتقال این بیماری، افراد باید در خانه بمانند و استراحت کنند. همچنین باید از تماس نزدیک با دیگر افراد جلوگیری کرد. پوشاندن دهان و بینی با دستمال هنگام سرفه یا عطسه نیز می‌تواند به جلوگیری از انتقال آن کمک کند. دور انداختن هرگونه دستمال کاغذی پس از استفاده و حفظ بهداشت در محیط خانه بسیار حائز اهمیت است.

گسترش ویروس کرونا به بیش از ۸۵ کشور
گسترش ویروس کرونا به بیش از ۸۵ کشور

بیماری COVID-19

در سال ۲۰۱۹ میلادی، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، خبر از شیوع نوعی جدید از کروناویروس با نام SARS-CoV-2 دادند. اکنون این بیماری تنفسی با نام COVID-19 شناخته می‌شود. مقامات ابتدا این ویروس را در ووهان چین شناسایی کردند.

اولین افراد مبتلا به COVID-19 با حیوانات و غذاهای دریایی مرتبط بودند. این واقعیت نشان می‌دهد که در ابتدا حیوانات این ویروس را به انسان منتقل کرده‌اند. اما مبتلایان جدید هیچ ارتباطی با حیوانات نداشته‌اند و تأیید می‌شود که انسان‌ها می‌توانند ویروس کرونا را به یکدیگر منتقل کنند.

در حال حاضر اطلاعات در مورد ویروس کرونا کووید-۱۹ زیاد نیست. در ۲۸ بهمن ۱۳۹۸، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی در کنفرانسی مطبوعاتی، با استفاده از داده‌های ۴۴ هزار مبتلا به ویروس کرونا، در خصوص میزان کشندگی کووید-۱۹ اطلاعات زیر را ارائه داد:

  • نوع خفیف کروناویروس که فرد بهبود می‌یابد: بیش از ۸۰ درصد
  • نوع شدید که باعث تنگی نفس و ذات‌الریه می‌شود: حدود ۱۴ درصد
  • نوع بحرانی که موجب نارسایی تنفسی و از کار افتادن حداقل یک عضو از بدن می‌شود: حدود ۵ درصد
  • میزان مرگ و میر: ۲ درصد

ایشان همچنین خاطرنشان کرد که خطر عوارض جدی با افزایش سن افزایش می‌یابد. براساس آمار WHO تعداد کمی از کودکان به COVID-19 می‌شوند. هرچند هنوز دلایل آن مشخص نیست. با تمام این‌ها علائم این ویروس در هر فردی نسبت به دیگری متفاوت است. هنوز مشخص نیست که کووید-۱۹ چگونه به این سرعت گسترش می‌یابد.

ممکن است فردی علائم کمی داشته باشد و در دیگری به بیماری شدیدی منجر شود و کشنده باشد. علائم شایع ویروس کرونا عبارت اند از:

  • تب
  • تنگی نفس
  • سرفه

ممکن است بین ۲ تا ۱۴ روز طول بکشد تا علائم آن پس از عفونت در فرد مبتلا مشخص شود. در حال حاضر هیچ واکسنی برای COVID-19 در دسترس نیست. با این حال، دانشمندان توانسته اند ویروس را تکثیر کنند. این امر می‌تواند باعث شناسایی و درمان زودهنگام در افرادی شود که ویروس را دارند اما هنوز علائمی نشان نمی‌دهند.

مطالب وب‌سایت جالینو از معتبرترین منابع خارجی ترجمه می‌شود و جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. پیش از استفاده از این مطالب حتما با پزشک خود مشورت کنید.

منبع
MNT

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مشابه
بستن
دکمه بازگشت به بالا