
نعناع گیاهی محبوب است که در بسیاری از غذاها و رژیمهای غذایی یافت میشود. از اسانس نعناع اغلب در خمیر دندان، آدامس، آب نبات و محصولات زیبایی استفاده میکنند. برای دانستن تمام فواید و خواص نعناع با جالینو همراه باشید.خانوادهی نعناع به گروهی متشکل از ۱۵ تا ۲۰ نوع گونهی گیاهی اطلاق میشود که نعناع فلفلی و نعناع دشتی را نیز شامل میشود. از خواص نعناع این است که یکی از بزرگترین آنتی اکسیدانها در مواد غذایی به شمار میرود. یادگیری نحوهی استفاده از سبزیجات تازه و ادویهها نظیر نعناع در هنگام پخت و پز، میتواند به کاهش استفاده از سدیم کمک کند.
خواص نعناع
گیاه نعناع حاوی آنتی اکسیدان است و اثر ضد التهابی دارد. طبق تحقیقات، این خاصیت در از بین بردن علائم آلرژی فصلی، موثر واقع شده است. تغذیه با شیر مادر، مزایای قابل توجهی برای نوزاد و مادر دارد، اما ممکن است باعث درد و آسیب به نوک پستان شود. آب نعناع فلفی از درد نوک پستان در مادرانی که نخستین بار اقدام به شیردهی میکنند، جلوگیری میکند.
نعناع حاوی منتول و ضد احتقان طبیعی و معطر است که مانع تورم مخاط میشود و به این ترتیب راه تنفس را باز میکند. منتول دارای اثر خنککننده است و هنگامی که با چای همراه باشد، میتواند به کاهش گلودرد کمک کند.
از دیگر خواص نعناع، میتوان به آرام بخش بودن آن اشاره کرد. این گیاه، تسکین دهنده است و برای هزاران سال در رفع ناراحتی معده و سوء هاضمه استفاده میشده است. نعناع، ترشح صفرا را افزایش میدهد و به هضم غذا کمک میکند. نعناع فلفلی برای ناراحتی ناشی از نفخ مناسب است. چای نعناع یکی از داروهای رایج خانگی برای رفع نفخ است.
نعناع و درمان سندرم روده تحریک پذیر
استفاده از اسانس نعناع به عنوان درمانی ایمن و موثر برای افرادی که از درد شکمی یا سندرم روده تحریک پذیر رنج میبرند، توصیه میشود. در مطالعاتی که بر روی حیوانات انجام شد، منتول از پوشش معده در مقابل اثرات منفی ایندومتاسین و اتانول به خوبی محافظت کرد. منتول نقش مهمی در پیشگیری از زخم معده در مقابل مصرف الکل و داروهای مسکن دارد. اسانس نعناع، آستانه تحمل درد را بالا میبرد. نعناع برزیلی هنگامی که به صورت چای مصرف شود، نقشی مشابه ایندومتاسین و تسکین دهنده را در بدن به عهده میگیرد.
از خواص نعناع برای پوست میتوان عنوان داشت که اگر به صورت موضعی مانند روغن، پماد یا لوسیون بر روی پوست استفاده شود، آن را نرم و خنک کرده و در مقابل جوش و نیش حشرات محافظت میکند. نعناع، مادهای طبیعی و ضد میکروب است که علاوه بر سلامت دهان، باعث تازگی تنفس هم میشود.
خواص نعناع در غذا
افزودن نعناع به غذا و نوشیدنی، راهی عالی برای ایجاد عطر و طعم بدون افزایش کالری، قند یا سدیم است. برگ نعناع گیاهی منحصر به فرد است؛ به ویژه آنکه با ساقه و به همراه گشنیز و ریحان در غذا استفاده شود. برای حفظ عطر و طعم و بافت آن، بهتر است به صورت خام استفاده شود یا در پایان پخت غذا به آن اضافه کنید.
هنگام خرید نعناع، به دنبال برگهای روشن و بدون لک باشید. نعناع در بستهبندیهای پلاستیکی، حداکثر تا یک هفته در یخچال قابل نگهداری است. این گیاه به آرامی رشد میکند و میتوان آن را در گلدانی کوچک پشت یک پنجره رو به آفتاب پرورش داد. نعناع، مورچه و حشرات را نیز از خود دور نگاه میدارد.
هنگام آمادهسازی نعناع، از یک چاقوی تیز و بُرنده استفاده کنید. استفاده از چاقوی کُند، گیاه را کبود و عطر و طعم آن را ضایع میکند. از نعناع به وفور در بیشتر کشورهای خاورمیانه در غذاهای گوشتی، سوپ و سالاد سبزیجات استفاده میشود. نوشیدنی لیمو نعناع را حتما امتحان کنید. میتوانید با ترکیب آب، شکر یا استویا، آبلیمو و برگ نعناع، این نوشیدنی خوشمزه را تهیه کنید. میتوانید از نعناع در دسر میوه سالسا نیز استفاده کنید. این گیاه را با تکههای خردشدهی سیب، گلابی، لیمو یا آبلیمو، فلفل هالوپینو و عسل مخلوط کنید و همراه با چیپس پیتا با طعم دارچین سرو کنید.
همانطور که در مطلب دتاکس واتر لاغر کننده توضیح داده شد، میتوانید با ترکیب نعناع و خیار، این نوشیدنی را برای خود تهیه کنید. همچنین میتوانید برگ نعناع را دم کرده و همراه با شکلات میل کنید. ترکیب نعناع و آناناس تازه نیز بسیار عالی خواهد بود. در مقالات آتی، دستورالعملهای سالم و خوشمزهای را با استفاده از نعناع آموزش خواهیم داد.
مضرات نعناع
نعناع نیز مانند اغلب گیاهان، میتواند تاثیر منفی بر روی برخی افراد داشته باشد. اگر ریفلاکس معده دارید، از نعناع استفاده نکنید چون باعث تشدید این بیماری میشود. اسانس نعناع در دوزهای بالا میتواند مسموم کننده باشد. منتول خالص نیز سمی است و هرگز نباید به تنهایی مصرف شود.
از روغن نعناع بر روی صورت کودکان و نوزادان استفاده نکنید. زیرا باعث اسپاسم میشود و مشکلاتی را برای تنفس ایجاد میکند. اگر داروی خاصی مصرف میکنید و اگر سنگ کیسه صفرا دارید یا پیش از این داشتهاید، با احتیاط و مشورت پزشک از فرآوردههای نعنایی استفاده کنید.
ترکیبات نعناع
دو قاشق غذاخوری نعنای تازه، ۲ کالری انرژی، ۰/۱۲ گرم پروتئین، ۰/۴۸ گرم کربوهیدرات، ۰/۰۳ گرم چربی و ۰/۳۰ گرم فیبر دارد. نعناع حاوی مقادیر کمی پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر، ویتامین C، آهن و ویتامین A است.
مطالب وبسایت جالینو از معتبرترین منابع خارجی ترجمه میشود و جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. پیش از استفاده از این مطالب حتما با پزشک خود مشورت کنید.